D(i)ary. luni, 22 octombrie ’18

În fiecare săptămână îmi aleg o zi în care să stau cu mama. Tricotăm, depănăm amintiri, povestim diverse. E bătrână și trăiește mai mult în trecut. Aproape în fiecare noapte visează că e acasă, cu părinții ei. Își amintește mai bine copilăria decât ziua de ieri. Bunica zicea că ‘se-nchide cercul’. Cam așa e. Eu mă bucur de fiecare întâlnire și știu că o bucur și pe ea. Mă străduiesc să am nevoie de sfaturile ei, să diminuez sentimentul acela imbecil de inutilitate. O observ și îmi vin în minte cuvintele lui Buddha: “bătrânețea e o scoică goală”. Din toată femeia aceea fascinantă au rămas doar amintiri și povestiri. Ba, a mai rămas ceva. Acel ceva ce i-a fost mereu un fel de background: candoarea. A știut întotdeauna să iubească într-un fel anume, în așa fel încât să te simți și protejat și liber.

Sâmbătă a fost una din ‘zilele cu mama’. Și-a amintit cum eram eu în gimnaziu, cât de departe era școala, ce program încărcat aveam, câte aveam de cărat (ghiozdan, instrument, știme, echipamentul pentru sport), cât de prost eram îmbrăcată. A năpădit-o un sentiment de vinovăție: “cum nu spuneai tu nimic, cum nu te plângeai!”. Am realizat că nu aveam de ce să mă plâng. Nu-mi păsa absolut deloc cum arătam și eram atât de fericită și entuziasmată că făceam muzică! Am glumit pe seama faptului că arătăm că ‘de la piciorul podului’ și am făcut-o să râdă.

Câte vinovății și frici se ascund în dragostea unei mame! De câțiva ani demontez aceste frământări ale mamei și realizez cum le destram și în mine. Ne simțim răspunzătoare pentru fiecare ‘eșec’ al copiilor noștri, pentru fiecare ‘nefericire’ sau nemulțumire. Nu e nevoie să ne dorim ca pruncii noștri să fie prim-miniștri sau doctori docenți. E suficient că ne dorim să îi vedem fericiți. Și durează ceva până realizăm că fericirea noastră nu e și a lor, că împlinirea noastră nu îi îndestulează pe ei și că mulțumirea și bucuria din viața lor e strict treaba lor, cu ei înșiși. Tot ceea ce sunt ei li se datorează și e responsabilitatea lor, nu a noastră. Singurul lucru pe care îl oferim este exemplul. Nu exemplu de ‘cum’, ci exemplu de ‘cine’. Nu cum să fie femeie, om sau părinte, ci cine suntem, cât ne respectăm și ne acceptăm, cine se exprimă prin persoana care suntem. Câtă libertate și onestitate manifestăm în viața noastră. Asta învață copiii de la noi.

După o zi cu mama a urmat o zi cu ‘Damele mele’ (cum îmi place să le spun). Aceste femei fantastice care mi-au făcut onoarea să mi se alăture în Atelierul de Dame.

Din când în când ne adunăm și ne sărbătorim pentru simplul fapt că suntem Femei. Duminica asta am sărbătorit un an de când am pornit împreună în această călătorie. Am pus în acest proces tot ceea ce sunt azi, tot ceea ce am experimentat, acumulat și învățat, iar recompensa este fascinantă: un grup de femei extraordinare, care au consimțit să fie tot ceea ce pot fi și să îmbrățișeze toată minunea ce sunt; femei care au înțeles responsabilitatea și darul de a fi Femeie.

Mă privesc și realizez că sunt un grăunte plutind dinspre femeile din trecutul meu spre orice femeie ce își curge existența în prezent. Tot ce-a fost, a trecut prin mine. Tot ce este, trece prin mine. Eu curg și plutesc împreună cu toate femeile din trecut și viitor, în acest prezent.

Și-atunci, unde să mai aibă loc vreo nemulțumire? Dacă o singură floare se deschide pe malurile noastre, e îndeajuns răsplata!

Binecuvântată existență! Binecuvântate fiți, femeilor ce ați fost, sunteți sau nu sunteți încă în viața mea!

Mulțumesc. Fie primit.

jean petitjean - sisterhood

imagine: https://www.artprize.org/jane-petitjean

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s